Quantcast
Channel: voxpublica » banci
Viewing all articles
Browse latest Browse all 36

Baronii în cătuşe. Furtul demodat. Avantajele lui Victor Ponta. Staţii de drept şi FMI

$
0
0

Adrian Duicu, preşedinte CJ Mehedinţi; Nicuşor Constantinescu, CJ Constanţa. Au mai fost şi alte serii de baroni pedelişti, au fost miniştri penelişti, toţi la închisoare. Discursul de apărare al acestora: nu astea-s grijile oamenilor, sîntem persecutaţi politic etc. Discursul adversarilor: ăştia ne trag în jos, ei sînt plaga. În acest moment sistemul îi elimină, avem un plan de înlocuire, ce propun partidele în schimb? De ce se întîmplă tocmai acum? Îmi permit nişte panseuri care să iasă din simplismul “justiţia aservită” şi vă invit la meditaţie şi pe dvs…

  • Nicuşor Constantinescu e cel mai slobod la gură şi a zis-o direct: Ponta s-a înţeles cu Băsescu şi noi o păţim. Unde are dreptate?  Pentru Victor Ponta toate aceste arestări nu sînt decît o ocazie ideală de de-tensionare în interiorul partidului. Ponta recupereză cu ajutorul DNA autoritate şi echilibru în partid. Să nu uităm că baronii au fost cei mai reticenţi la propunerile “tehnocraţilor” lui Ponta, Liviu Voinea era ţintă zilnică pentru Nicuşor C.
  • e pedepsită prin baroni o taxare primitivă a capitalului care le trece pe prin mîini. Oraşul e al nostru, deci orice afacerist trebuie să plătească un soi de taxă informală (asta dublată de scutiri la lumina zilei). Contracte de salubrizare, mai o vînzare de terenuri, mai o taxare de pieţe, sigur, se strîng bani serioşi. Însă ceva interesant s-a petrecut totuşi în ultimul deceniu. Au apărut businessuri de alt tip, alt nivel, vameşii preistorici nu-şi mai au locul.
  • baronii ăştia sînt pedepsiţi pentru demodare în furt. Nu mai răspund cum trebuie la comenzi, sînt brutali. Priviţi cît de frust au tratat situaţia de la Pungeşti (aşa se plîngea un consilier cică plătit de stat, dar care consilia Chevron)
  • pe măsură ce are loc descentralizarea şi obsesia europenizării (prin cheltuieli de fonduri), apar şi generaţii noi de băieţi care învîrt deconturile cam cum învîrteau baronii micii şi berile la serbările cîmpeneşti. Funcţionărimea, europenizaţii fără scurpule, ăştia sînt viitorul – fonduri, hîrţoage, aprobări, deplasări, proiecte. Nu mai vor să fure cu firma de gunoi, vor să se securizeze mult mai “curat” în spatele partidului şi al birocraţiei. Acesta e următorul nivel.
  • foarte bine, veţi spune. Se mai curăţă din primitivism. De cealaltă parte, cred că nu sîntem deloc pregătiţi pentru noile etape ale abuzului. Oamenii ăştia sînt ai trecutului, ei sînt mîncaţi pentru că au fost depăşiţi de vremuri, nu pentru că chiar funcţionează anticorupţia. Se încheie primitivismul tranziţiei iar asta pentru noi nu poate avea decît oarecare valoare simbolică – e prea puţină legătura cu vieţile noastre de azi.

Există aşadar un soi de acord tacit în zona anticorupţie. Că s-a încheiat un anumit tip de furt. Că nu mai merge aşa, brutal. Care va fi următorul val, cum arată el, cine are ochi să vadă îl vede deja…

FMI şi băncile

Eu vă propun doar a mia oară să observăm cum funcţionează statul de drept în alte zone extrem de dureroase. Atitudinea FMI, BNR şi legislativ faţă de conduita băncilor  e un exemplu de abuz de acum, de azi, care afectează mai mult decît toţi baronii la un loc.

The risk of financial instability arising from the recently enacted civil procedure code
needs to be mitigated. The application of the new code since October 1, 2013, created certain
interpretations of the abusive clauses provisions that, once applied to financial sector contracts,
could give rise to the prohibition of some interest charges, decisions with retroactive impact, and
class action suits regarding loan financial terms. Those interpretations have already been sanctioned
in certain lower court cases, and could become a source of instability for some banks. To avoid such
cases the authorities are setting up a new specialized court in Bucharest to ensure a harmonized
application of those provisions in line with the spirit of the law (MEFP ¶ 37). (SURSA)

Se sugerează “subtil” deci că hotărîrile luate împotriva băncilor sînt creatoare de dezechilibru. În rest, spiritul legii trebuie respectat. Şi uite aşa ajungem să sperăm că judecătorii vor fi oameni mişto, antisistem, că altfel…

Să mai amintim şi de acest frumos pasaj ultrademocratic:

“Deoarece conservarea disciplinei de rambursare a creditelor în rândul debitorilor contribuie semnificativ la stabilitatea financiară, vom lua toate măsurile pentru a evita adoptarea unor iniţiative legislative, precum legea insolvenţei personale sau propuneri legate de legea privind recuperarea datoriilor care ar submina disciplina de credit”, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de autorităţile române cu FMI şi CE, document obţinut de MEDIAFAX. (sursa)

Despre ultimul raport FMI, un material bun aici.

Post to Twitter Post to Delicious Post to Facebook Post to StumbleUpon


Viewing all articles
Browse latest Browse all 36

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48